Een vaderschapstest uitvoeren, waarom kies je daarvoor?


Je hoort het waarschijnlijk niet zo vaak maar toch… het gebeurt wel degelijk. Ouders of kinderen die een vaderschapstest willen laten uitvoeren. De vraag die de meeste mensen dan meteen zullen stellen is “waarom?”. Waarom zou je dat willen? Denk je dat je vader niet je echte vader is of ben je bang dat jij niet de wettelijke vader bent van jouw kind? Het kan in ieder geval een tal van redenen hebben en mocht jij misschien nadenken over het laten uitvoeren van deze test, weet dan dat je niet de enige bent. In dit blog vertellen we je daarom ook graag alles wat je wil weten over de vaderschapstest.

Waarom deze test laten uitvoeren?

Zoals we net al aangaven kunnen mensen deze test om verschillende soorten redenen laten uitvoeren. In de meeste gevallen is de reden wel enige twijfel. Dit kan beide de ouders zijn maar ook voortkomen vanuit het kind. Misschien was de vader niet constant aanwezig of hadden de ouders een onstabiele relatie. Maar het kan ook voortkomen uit een bepaald gevoel van onzekerheid. Het gebeurt geluk maar sporadisch maar een wissel in het ziekenhuis kan gebeuren. Als ouders natuurlijk wel zo fijn om te weten dat je ook echt je eigen kindje mee naar huis hebt. Ook wanneer je, je kind wil laten erkennen of erkent voor de wet kan een dna test waardevol zijn.

Hoe werkt het?

Tegenwoordig kan je een vaderschapstest heel gemakkelijk vanuit huis doen. Geen lastige dingen meer met afspraken maken in het ziekenhuis en al dat soort dingen. Online kan je een pakket aanvragen die bij je thuis wordt bezorgd. In dit pakket zitten alle benodigdheden en een duidelijke gebruiksaanwijzing waar alles wat je wilt en moet weten op staat. Wanneer je de gebruiksaanwijzing netjes volgt zal de test goed verlopen. Je neemt in dat geval een beetje dna van jezelf af door middel van wat wangslijm en stuurt deze op naar het lab. Bij het kind gebeurt hetzelfde. Binnen enkele dagen krijg je de uitslag per post weer toegezonden. De dna test kosten zijn wel voor jezelf en wordt over het algemeen niet vergoed door verzekeraars.

Hoe betrouwbaar is deze test?

De uitslag van een vaderschapstest is zeer betrouwbaar. Voor 99,99% kan met zekerheid worden gesteld dat je wel dan niet de vader van het kind bent mits je een goede test aanschaft. Op internet worden er vaak ook niet goedgekeurde tests aangeboden en de betrouwbaarheid van deze testen is helaas niet altijd te garanderen.