Help! Examenstress!

Help! Examenstress!

Een hele tijd geleden heb ik mijn examens gemaakt. Ik had hier super veel stress voor en had geen idee of ik ze wel zou gaan halen. In het laatste jaar van de middelbare school word je platgegooid met informatie over de examens. Dit is vooral waar ik mijn stress van had gekregen. Ik ben dus tijdig op zoek gegaan naar een beetje hulp, iets wat ik zeker nodig had.

Examentraining

Ik heb examentraining gevolgd. Dit heeft mij zeker veel geholpen. Ik wist in het begin niet goed hoe ik alle vakken aan moest pakken: er waren er zo veel. Hierdoor, en door de opgelopen stress, heb ik besloten op examentraining te volgen. Een paar dagen per week ben ik met een klein groepje en één docent rond één vak gaan zitten. Hier maakten wij verschillende opdrachten die dan ook werden nagekeken. Als ik iets niet snapte, kon ik dit gemakkelijk vragen. Zo kreeg ik een stuk meer zelfvertrouwen in mezelf en in het halen van mijn examens. De stof leek eigenlijk ineens een stuk makkelijker. Een grote hulp dus!

Concentratie

Ik kan mij soms niet helemaal concentreren. Dit helpt natuurlijk niet erg als je voor de examens moet gaan leren. Tijdens het leren ben ik achter een paar tips and tricks gekomen die mij hebben geholpen. Zo merkte ik dat als ik meer regelmaat in mijn dag had, ik meer voor elkaar kreeg en mij beter kon concentreren. Ik werd elke (vrije) ochtend vóór 9 uur wakker, had ontbeten en was klaar om te gaan werken voor 11 uur. Daarna deed ik wat voor ongeveer een uurtje, waarna ik mijzelf tijd gaf om een pauze in te lassen. Zo deelde ik eigenlijk ook mijn dag in: een uurtje leren en daarna 10-15 minuten pauze. Elke dag leerde ik op een rustige, schone plek zodat ik door niets afgeleid kon worden. Ik merkte dat ik mij beter kon concentreren als ik al deze tips volgde (dit zal dus niet voor iedereen werken, maar het is zeker het proberen waard!).

Leren

Leren deed ik op veel verschillende manieren. Het voornaamste wat ik deed was samenvattingen maken, oefeningen uit de oefenboeken maken en de stof hardop voorlezen voor mijzelf. Bij het samenvatten was ik er zeker van dat ik alle belangrijke stof zo compact mogelijk had opgeschreven en dat ik alles begreep. Als ik het niet begreep, ben ik naar mijn leraar of mijn docent van de examentraining gegaan. Ik las deze samenvattingen, vooral alle écht belangrijke punten, hardop voor. Op deze manier kwam het beter in mijn hoofd en was ik de stof echt aan het stampen. Als ik er zeker van was dat ik alles wist, ben ik gedraaid naar oefenboeken. Er zijn veel oefenboeken met oefeningen en oude examens. Deze heb ik gemaakt en daarvanuit geëvalueerd hoe het is gegaan. Bij vele fouten over hetzelfde onderwerp, ben ik teruggegaan naar mijn samenvattingen en ben ik opnieuw begonnen.

Deze manier van leren heeft mij allemaal geholpen met het leren van de stof en mijn vertrouwen in de examens. En het heeft zeker geholpen, want ik heb mijn examens in één keer gehaald! Ik kan het dus erg aanraden om te proberen voor iedereen wiens examens er ook aan zitten te komen!

,

Geef een antwoord