Hoe vind je de perfecte moederfiets?


Een beetje jeuk krijg je er misschien wel van: het woord "moederfiets". Zo'n volgeladen fiets met een zwoegende moeder en aan alle kanten kinders. Misschien ook nog eens uitpuilend van de boodschappentassen. Je ziet het beeld wellicht voor je. Feit is wel, als moeder óf vader met kinderen, is een goede fiets wel bijzonder nuttig. 

Wat is een moederfiets eigenlijk?

Een mamafiets, of moederfiets, is een fiets speciaal gemaakt om kinderen mee te vervoeren. Zo is er meer ruimte om een fietsstoeltje te monteren. Een moederfiets heeft vaak een lagere instap en is als de fiets een stuk steviger dan een normale damesfiets. De meeste stads- of damesfietsen zijn geschikt voor een kinderzitje, maar de beste keuze blijft toch altijd een mamafiets. Dit type fiets is namelijk speciaal gemaakt voor fietstochten met een jonge passagier. Samen fietsen op een moederfiets zorgt dus voor meer comfort én veiligheid, wel zo belangrijk. Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende soorten fietsen. Bij Het Zwarte Fietsenplan vind je daar een heleboel van, ook als je geen kinderen gaat vervoeren. 

Waar moet een moederfiets aan voldoen?

Een goede moederfiets heeft over het algemeen een dubbele standaard. Een moederfiets heeft een dubbele standaard, waardoor je fiets steviger staat dan een ‘gewone’ fiets. Zo kan je eenvoudiger je kindje in het fietsstoeltje zetten, zonder dat je ook nog de fiets moet tegenhouden. Je kindje in het zitje zetten en bij de fiets weglopen is sowieso niet verstandig, maar het is toch een stuk veiliger. Verder hebben moederfietsen een lage instap, waardoor je heel eenvoudig op je zadel springt, zelfs met een kindje voorop en boodschappen achterop. Let er wel op dat je een mamafiets met de juiste framehoogte koopt. Het is namelijk belangrijk dat je goed met beide voeten bij de grond kan komen terwijl je op het zadel zit. Met een stuurslot blijft je moederfiets stabiel staan terwijl je je kindje in het fietszitje zet. Vergeet daarbij niet je fiets van het stuurslot af te halen voordat je wegfietst. De meeste fietsen hebben versnellingen, maar grote kans dat je ze pas écht gaat waarderen als je samen met je kindje gaat fietsen. Alles fietst namelijk een stuk zwaarder met een extra passagier. 

Nog een extra rondje

Kortom, in een land als Nederland waar iedereen fiets, ontkom je bijna niet aan een goede fiets. En met kinderen is een goede moederfiets toch echt een must. En vervoer je er even geen kinderen mee, dan heb je altijd extra ruimte voor je boodschappen.