Voedselintoleranties


In Nederland heeft ongeveer 2% van volwassenen een lactose-intolerantie. Maar eigenlijk kun je voor elk voedsel intolerant zijn. Voedselintoleranties kunnen veel symptomen hebben en kunnen de huid, stoelgang, gewrichten en mentale gezondheid aantasten. Daarom is het belangrijk te weten of je een voedselintolerantie hebt.

Verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie

Er zit een verschil tussen een voedselintolerantie en een voedselallergie. Bij een voedselallergie kan het afweersysteem reageren op bepaalde eiwitten. De eiwitten waarop gereageerd wordt, heten allergenen. Als de persoon met de allergie de allergenen binnenkrijgt, zal het afweersysteem hier tegenin gaan en zal er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie kan zich uiten in jeuk en roodheid van de huid, verstopte luchtwegen, problemen in de stoelgang en hart- en vaatklachten.

Bij een voedselintolerantie volgt er een niet- allergische reactie na een consumeren van het voedsel waar een intolerantie van is. In dit voedsel zitten ‘triggers’, waar de persoon dus niet tegen kan. Een intolerantie kan ontstaan door tekort aan een bepaald enzym of het enzym werkt niet goed. Enzymen zijn stoffen die helpen bij de chemische reactie van stofwisseling. Als de enzymen niet goed werken, zullen zij het ingrediënt als ‘bedreiging’ zien en een ontstekingsreactie geven. Als deze triggers toch worden gegeten, kan de persoon misselijkheid, buikpijn en overgeven ervaren. De reactie bij een voedselintolerantie zal dus iets minder hevig zijn dan die bij een voedselallergie, maar het is nog steeds niet fijn om het mee te maken.

Symptomen van een voedselintolerantie

Er zijn een paar symptomen een voedselintolerantie aangeven. Hieronder staan de bekendste symptomen beschreven, maar er zijn veel lichaamsproblemen waar een voedselintolerantie de oorzaak van is. Een bekende is problemen bij de stoelgang of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit slaat op buikpijn, een opgezwollen maag en darmklachten, zoals een onregelmatige stoelgang of verstopping.

Andere bekende symptomen van een voedselintolerantie zijn aandoeningen van de huid. Hiermee wordt vooral jeuk en eczeem bedoeld. Een droge, ontstoken en constant jeukende huid is zeker niet fijn en de oorzaak kan in het dieet liggen. Dit kan ook de reden zijn voor eczeem. Eczeem geeft ook een droge huid, maar daarnaast kunnen de plekken ontstoken en geïnfecteerd worden.

Ook aanhoudende migraines, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en zelfs gewrichtspijnen kunnen gelinkt worden aan het eten. Het fijne hieraan is dat het (vrij gemakkelijk) opgelost kan worden. Door te weten voor welk voedsel er een intolerantie is, kan het ingrediënt vermeden worden. Zo zullen de klachten moeten verminderen of zelfs compleet weggaan. Om hierachter te komen, kan er een intolerantie test worden gedaan of kan er naar de huisarts gegaan worden (iets wat sterk aangeraden wordt als de symptomen vaak en langduriger opspelen).


Geef een reactie