Waar je op moet letten bij een parketvloer

Waar je op moet letten bij een parketvloer

Een parketvloer staat ook wel bekend als een houten vloer. Deze vloeren zien er altijd prachtig uit. Omdat het gemaakt is van echt hout, zien deze vloeren er heel natuurlijk en rustiek uit. Al helemaal als je dit vergelijkt met laminaat. Er zijn echter wel een paar dingen waar je goed op moet letten bij het uitzoeken van een parketvloer. In deze blog vertel ik meer over wat deze dingen zijn zodat jij de beste parketvloer voor jou kan vinden. 

Mogelijkheid van vloerverwarming

Er zijn een aantal verschillende soorten parketvloer, gecategoriseerd op de manier waarop ze gemaakt zijn. De meest voorkomende soorten zijn massief parket, lamelparket en multiplank parket. Massief parket is gemaakt van enkel massief hout, terwijl lamelparket en multiplank parket uit verschillende lagen materiaal bestaan. De manier waarop het parket gemaakt is en de materialen, hebben invloed op de mogelijkheid van vloerverwarming onder je vloer. Bij massief parket is vloerverwarming niet aan te raden, omdat het hout snel reageert op temperatuurschommelingen. Hierdoor kan je vloer inkrimpen en weer uitzetten, wat niet goed voor je vloer is. Ook lamelparket is niet aan te raden als je vloerverwarming wilt, omdat lamelparket weinig warmte doorlaat. Vloerverwarming onder lamelparket is dus nutteloos, omdat je er weinig van voelt. Als je dus heel graag gebruik wilt maken van vloerverwarming, dan is het aan te raden om te kiezen voor multiplank parket. Dit soort parket heeft een lagere warmteweerstand en is daarom zeer geschikt voor vloerverwarming. 

Waterbestendigheid

Een parketvloer leggen is niet goedkoop, dus je wilt deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Als je een parketvloer overweegt in een ruimte met veel water, zoals de badkamer of keuken, is het verstandig om te letten op de waterbestendigheid van het parket. Ook als je bijvoorbeeld kinderen hebt, is het slim om dit in je beslissing mee te nemen. Massief hout en lamelparket, nemen beide snel water op vanwege hun poreuze materiaal. Deze parketsoorten zijn dus niet erg waterbestendig. Multiplank parket, daarentegen, heeft wel een goede waterbestendigheid. 

Patroon en kleur

Het leuke aan parketvloeren is dat er enorm veel verschillende soorten zijn. Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten hout, die allemaal andere eigenschappen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kleur: Teakhout heeft vaak een hele andere kleur dan eikenhout. En ook binnen een houtsoort is er veel variatie. Tot slot kun je ook kiezen uit veel verschillende patronen. Ga je bijvoorbeeld voor een vissengraat patroon, of voor rechte planken naast elkaar? Kijk eens op een website als laminaatenparket.nl om te zien welke opties er allemaal zijn.


Geef een antwoord