Een trots die vele ouders zullen hebben, is het eerste tandje dat verwisseld wordt bij hun kind. Het uitvallen van het melktandje is de allereerste stap in het volwassen worden van een kind. Maar wat als de tand er dan weer uitvalt? De dochter van een vriendin van mij had dit laatst. Twee van haar ‘grote mensen- tanden’ waren al doorgekomen, toen zij buiten ging spelen in de speeltuin. Ze ging op het klimrek en, zoals kinderen wel eens kunnen zijn, was er iets te druk op. Ze viel ervan af en de net doorgegroeide tand viel er uit. Gelukkig wist mijn vriendin wat er moest gebeuren, maar weet iedereen dat?
Direct na het ongeval
Als de tand eruit gevallen is, moet deze op de correcte manier bewaard worden. Dit kan in (half)volle melk, maar de meest optimale bewaarplek van een uitgevallen tand is in de mond zelf. Voor de beste bescherming kan de tand onder de tong of tussen de kiezen en wang worden geplaatst. Bij kinderen kan het handiger zijn om de tand in melk te zetten en niet in de mond te houden. Zij hebben een grotere kans om de tand in te slikken of het stuk te bijten.
Het is belangrijk om de tand in speeksel of melk te houden, omdat deze beide enzymen bevatten. Enzymen zorgen ervoor dat de tand niet uitdroogt. Een uitgedroogde tand kan niet meer goed teruggezet worden. Dit moet dus zeker vermeden worden.
Als de tand alleen los zit na een ongeval, moet deze zo veel mogelijk met rust gelaten worden. Het hoeft dus niet uit de mond gehaald te worden, beter van niet zelfs! Als de tand een beetje los zit, kan er naar de tandarts gegaan worden, maar hier zit geen spoed achter. Als de tand erg los zit, en zeker als er bloedverlies is, is het noodzakelijk om wel met spoed naar de tandarts te gaan.
Een uur na het ongeval
Binnen één uur moet de tand teruggezet worden om het beste resultaat te krijgen. De tand zal hierbij teruggezet worden in het originele gat. Daarna zal het met een ijzerdraadje vastgezet worden aan de buurtanden. Dit zal een beetje op een retentiebeugel lijken. Veel pijn zal het niet doen. Er zal regelmatig gecontroleerd worden of de tand weer in aangegroeid.
Tandartsen hebben bijna altijd een spoedafdeling of een weekendteam. Het is hierbij niet belangrijk of er naar de eigen tandarts gegaan wordt, het belangrijkste is de tand die teruggezet moet worden.
Mijn vriendin is met haar dochter naar een tandarts in Amsterdam gegaan, nadat ze het stappenplan had opgevolgd. De tand zit er nu weer helemaal in en haar dochter kan er weer glimlachend tegenaan!